Wat er gebeurt als je weer gaat voelen

Afgelopen jaar heb ik de Opleiding tot Coach gevolgd van het Windesheim (hbo te Zwolle), ik ben daar nog in spanning de uitslag van aan het afwachten deze week. Natuurlijk betekent het volgen van een opleiding niet alleen kennisverrijking maar ook innerlijke groei. Daar wil ik graag een stukje over delen.

Nu weet ik al een aantal jaren dat ik hoogsensitief (ook wel HSP) ben (mocht je niet weten wat dat inhoudt, kijk dan op mijn pagina hierover). Sommige mensen denken dat HSP zijn betekent dat je over-emotioneel bent, men krijgt een beeld van huilende vrouwen erbij die gevoelig en emotioneel op van alles reageren. Lekker ‘stereotype’ (over man vs. vrouw heb ik het later nog wel eens). Het feit is echter dat veel HSP’ers (hoogsensitieve personen) zoals ik juist hebben geleerd hun gevoel weg te stoppen en in het hoofd te leven, om zo toch functioneel mee te kunnen gaan met de stroom van de andere 80% van de bevolking. Ik ben ook wel eens een ‘nuchtere noorderling’ genoemd en, eerlijk, de afgelopen jaren heb ik ook wel eens getwijfeld aan het hele HSP zijn. Als gevoel geen ruimte krijgt (en in veel situaties wordt dat niet gegeven), betekent dat voor HSP’ers (en overigens ook vele anderen) dat ze dan geleerd hebben het te negeren, het weg te stoppen of zelfs te verdoven. Een copingstrategie. Eentje die ik zelf ook goed onder de smiezen heb.

Daar ben ik dus afgelopen jaar mee bezig geweest. Sensitiviteit kan namelijk juist zoveel brengen, helemaal als coach zijnde betekent het dat ik mensen en situaties goed kan aanvoelen en dit voor de coachee kan spiegelen op een neutrale ruimtegevende manier. En dus wilde ik de knop weer omdraaien en mezelf weer op standje ‘open’ kunnen zetten wanneer ik daar behoefte aan heb. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar inmiddels kom er ik stapje voor stapje achter wat het met mij doet.

Als eerste heb ik meer contact met mijn lichaam. Gevoel is verbonden aan je lichaam, dat betekent dat ik nu signalen helderder op pak. Een geknepen keel, gespannen schouders of buik, wellicht ken je het wel. Je kan dit opvatten als een boodschap: je lichaam wil je iets vertellen over je gevoel of wellicht over de situatie waarin je je bevindt. Niet alleen jij maar ook anderen kunnen daar wat aan hebben als je wat je opmerkt, bespreekbaar maakt. Als je het negeert, dan heb je er vooral zelf last van, want je kan het wel verdoven of pogen niet meer te voelen, maar dat betekent wel dat je lichaam die spanning alsnog ergens vasthoudt en dat kost jou energie en geeft wellicht zelfs pijn ook op de lange termijn. Gevoel wilt gevoeld worden, het mag er zijn.

Als tweede merkte ik dat als ik mijn gevoel accepteerde en het nam voor wat het was, ik ook een groter deel van mijzelf leerde accepteren, zoals hoe ik mij uit. Het open zijn gaat dus niet alleen over innerlijke signalen, maar ik geef nu ook meer mijzelf de ruimte om het de vrije loop te laten gaan. Niet meer de standaard “denk voor je wat zegt” omdat het een zogenaamde nut of functie ‘moet’ hebben, maar nu eerder een simpelweg accepteren dat ik mag zijn, ook als het niet iets of iemand dient behalve mijzelf. En dat is superspannend in het begin, maar het voelt veel meer als vrije energie en niet alsof ik mij achter een blokkerend rationeel masker hoef te stoppen. Van anderen kreeg ik terug dat ik meer ‘echt’ aanwezig was en dat ze dit erg waardeerden. Het belangrijkste is dat je jezelf waardeert uiteraard en daarmee ook echt vrij kan gaan leven.

Zo zijn er nog meer voordelen. Zoals dat ik nu beter aanvoel wanneer ik even moet rusten of liever even geen input heb, daar nu makkelijker ruimte voor maak. Dat geeft uiteindelijk veel meer stabiliteit en meer energie op tijden dat ik wel iets wil doen. Is het dan altijd maar geweldig om zoveel te voelen? Nee het is niet altijd even makkelijk. Je hebt ook negatief gevoel, pijn, boosheid, verdriet, dat gaat niet weg, maar ook daarvoor geldt: bied je het ruimte, dan blijf je in verbinding met jezelf en daarmee ook met anderen. Openheid en acceptatie is zo belangrijk! 
Wil jij ook weten wat het jou kan brengen als je meer je gevoel er laat zijn en er weer naar gaat luisteren? Als coach kan ik je daarbij helpen. Kijk eens op mijn pagina over coaching of over HSP’ers en neem gerust contact op voor een afspraak!

Hartelijke groet,

Petra