Voice Dialogue

Het is weer eens tijd voor een blogpost. Als eerste even een korte update van mijn kant, ziende dat ik in mijn vorige blog heb geschreven tot het najaar te wachten met weer beginnen nadat ik zwangerschapverlof heb gehad. Alles gaat helemaal goed, de kleine is alweer bijna 8 maanden oud en aan het tijgeren geslagen en ik ben dus weer begonnen met coachen (naast mijn docentschap), druk maar blij.

Ik heb een tijdje nagedacht over waar over te schrijven, maar afgelopen maand heb ik een aantal kennismakingsgesprekken gehad waarbij vaak de vraag naar boven kwam: wat doe je dan tijdens een coachingsessie. Dan heb ik kort tijd om uit te leggen wat ik zoal doe, maar heel uitgebreid uitleggen wordt lastig, dat gebeurt meestal tijdens de sessies zelf. Toen dacht ik: laat ik een reeks blogposts schrijven over de technieken en methodes die ik zoal gebruik, dan kan ik daar naar verwijzen.

De Voice Dialogue methode

Ik begin met Voice Dialogue, mede omdat het een van mijn favoriete methodes is om te gebruiken en het in mijn ervaring altijd resultaat oplevert bij de coachee. Voice Dialogue is een methode bedacht door Hal en Sidra Stone, twee Amerikaanse psychologen. Het gaat uit van een model dat jij als persoon uit meerdere stukjes persoonlijkheid (‘ikken’ of ‘stemmen’) bestaat die delen van je gedachten en gedrag vormen.

Je hebt vast wel eens een plaatje gezien van iemand met een engeltje en een duiveltje op zijn schouder. Het engeltje is de stem die je misschien vroeger geleerd hebt van je moeder, om braaf te zijn, terwijl het duiveltje een stem is die je bijvoorbeeld ontwikkelde tijdens je studententijd, om lekker los te gaan. Deze stemmen heb je ontwikkeld omdat ze je van pas kwamen in een bepaalde tijd. Naarmate je ouder wordt komt de focus dan weer ergens anders op te liggen en ‘verdwijnt’ de stem meer naar de achtergrond, maar ze springen wel eens naar voren in bepaalde situaties.

Een andere bekende analogie die gebruikt wordt is die van een bus: Er zitten meerdere mensen in de bus, bijvoorbeeld de “voorzichtige”, de “pusher” en de “enthousiasteling”. Eigenlijk zit de volwassene jou achter het stuur en komen de andere mensen af en toe wel eens met je praten. In sommige situaties zal er iets triggeren waardoor een van die mensen het stuur wilt overnemen, bijvoorbeeld om er voor te zorgen dat je ergens goed belandt tijdens een moeilijke situatie. Dat is goed bedoelt, maar als bijvoorbeeld de “pusher” of de “kritische” in jou heel veel aan het stuur is kan je je voorstellen dat jij behoorlijk moe daarvan kan worden en dat er weinig tijd is voor ontspanning of acceptatie.

Voice Dialogue tijdens coaching is een methode die jou helpt wat meer deze stemmen/gedeeltes van je te herkennen, begrijpen en ze op een gezonde afstand te zetten. Dit gebeurt doordat ik als coach met deze stemmen in gesprek ga, we ze zo samen onderzoeken, luisteren wat ze te zeggen hebben. Want het is allemaal gedeelte van jou, en wil graag gehoord worden omdat ze iets voor je betekenen. De kunst is dan om als volwassene zelf ‘achter het stuur’ te gaan zitten, te luisteren naar je gedachtes en te beslissen wat je zelf wilt. Op die manier kan je meer regie krijgen over je leven.

Als je Voice Dialogue interessant vindt, kan het meer lezen hierover je misschien nog meer inzicht geven. Karin Brugman, Judith Budde en Berry Collewijn schreven “Ik (k)en mijn ikken” wat een boekje is in makkelijk te lezen stijl en jou wellicht nog meer laat nadenken over waar jouw ‘stemmen’ vandaan komen.

Beste bezoeker,

Ik heb besloten om vanwege omstandigheden voorlopig een tijd niet te coachen.
Afgelopen jaar heb ik al een paar keer dat aan moeten geven, maar ik kreeg toch
nog mailtjes met de vraag wanneer mensen weer konden starten maar ik voelde
na de zomervakantie dat ik er nog niet aan toe ben. Bij deze wil ik graag aangeven
dat dit onbepaald is en het dus ook geen nut heeft om te mailen. Je kunt hier meer
over lezen op de blog-pagina. Bedankt voor het begrip.

Vriendelijke groet,

Petra