Laat je zelf leiden

Hoera een nieuw jaar. Voor veel mensen een mooi startpunt voor goede voornemens en verse plannen. Toch een klein beetje vreemd dat we midden in de winter daar aan beginnen, want dat kan elke dag toch? Grappig genoeg hangt het dan blijkbaar af van een nummertje en tijdsindeling die lang geleden zo afgesproken is. Of.. toch niet.

Hoe zou het zijn als je, wanneer je voelt dat je iets wilt doen, daar gewoon aan begint precies wanneer jij voelt dat het mag? En als dat niet lukt…stel je het dan uit? Kan je altijd wel weer een excuus of reden verzinnen? Vind je het achteraf toch niet belangrijk genoeg of komt dat omdat je energie weer weg is geëbt? Of is het te moeilijk in je eentje te doen? Allemaal een goed punt om uit te zoeken en te voelen hoe dat dan zit en komt.

Eigenlijk was ik niet zo van de jaarlijkse voornemens, toch heb ik het vaakgenoeg ook wel gedaan. Inclusief het fanatiek doorlezen over hoe je dat dan praktisch (of lees: geforceerd) het beste kan uitvoeren om het deze keer wel echt te laten slagen. En ja dat lukte dan soms een tijdje, en de tips voor de langere termijn hielpen de grotere waarden erachter ook wel in stand voor ietsje langer. Maar eerlijk, na een aantal maanden had ik al die bedachte plannen weer lang achter me gelaten, want mijn leven draaide dan weer om hele andere dingen. Of eigenlijk: ik liet ze om andere dingen draaien, behalve mijzelf. Behalve wat er zich bij mij van binnen aanbood.

Is het niet veel fijner om gewoon elke dag dichtbij jezelf te kunnen leven en je ter plekke elke keer van binnen af te vragen wat je wilt en voelt, je daardoor te laten leiden?
Ik denk wel eens dat we teveel van onszelf vragen door dingen op te leggen die helemaal niet passen bij hoe we ‘werken’. Volgens mij is het niet de vraag OF je dingen kan doen, maar misschien wel iets daaronder: de vraag waarvoor en de vraag wanneer.

Waarvoor. Voor wie, voor wat. Is het omdat je je gezonder wilt voelen, of is het omdat je vindt dat je er beter uit zou moeten zien vanwege de ander? Is het omdat je zelf meer plezier wilt hebben, of is het omdat (in jouw hoofd) de buitenwereld dingen van je verwacht?
Je raad het wellicht al dat wat je stiekem toch voorneemt om redenen buiten je eigen innerlijke kern om, waarschijnlijk niet zo gaat werken. Ga eens rustig bij jezelf na wat voor jou echt wat doet.

En wanneer. Wanneer had je dat wat je je nu voorneemt eigenlijk eerder willen doen? Wat hield je tegen? Want in feite houdt je dan gevoel en energie tegen. Met onderliggende redenen. Maar je maakt het jezelf ook gewoon veel makkelijker om op de stroom van je eigen energie en gevoel te begeven. Heb je nu zin om te gaan wandelen? Ga! Wil je vanavond eigenlijk weer eens starten met die creatieve hobby? Doe het! Ga niet zitten wachten totdat iemand mee doet of op het ‘juiste moment’…je doet het immers toch voor jou en dit is het moment. Als er dan toch nog allerlei andere redenen zijn, probeer daar dan eens aandacht aan te schenken waar het vandaan komt en of het klopt. Bijvoorbeeld met een coach.

Ik gun het je dit jaar dat je

Mag accepteren
Dat wat je bent
Dat wat is in het moment

Mag zoeken
Het vinden in jou
Verbinden met jezelf

Mag voelen
Alles wat er is
En dat het mag zijn

Mag staan
Voor die richting
Voor wat van waarde is

Mag stralen
Gewoon om de zin
En de betekenis

Ik wens je een mooi 2020!
– Petra