Coaching voor hoogbegaafden

Als hoogbegaafde sta je anders in het leven. Je kunt veel, maar denkt en doet ‘anders’ dan de gemiddelde persoon en daardoor loop je misschien wel eens tegen iets aan, waarvan je denkt dat je het beter kan. Maar is ‘beter’ of ‘anders’ hetzelfde als de rest of is het juist dichterbij jezelf komen?  Hoe kan jij vinden wat bij jou past? Hoe kan jij op je eigen manier beter samen werken en zijn met de wereld om je heen zodat het geheel klopt? 
En bijvoorbeeld je creativiteit en innovatieve mindset in kunnen zetten en je energie gebruiken voor dingen die voor jou echt zinvol zijn. Coaching kan je hiermee op weg helpen!

Coaching voor hoogbegaafde (jong)volwassenen doe ik graag omdat ik weet en voel dat bij hoogbegaafden er veel in zit wat er (nog) niet uitkomt of juist onderdrukt wordt. Door verschillende redenen kan het zijn dat ze vast zijn gelopen of op hebben gegeven en onder hun kunnen presteren en leven.
Hoe mooi zou het zijn om dat om te kunnen draaien: weer positief naar jezelf te kunnen kijken, jezelf ontwikkelen en weer te kunnen genieten en leven op de intense, gevoelige en creatieve manier die bij je past.

Coaching bij hoogbegaafdheid: volop kunnen leven als hoogbegaafde volwassene
Wat betekent je hoogbegaafdheid voor jou? Wat houdt hoogbegaafdheid voor jou in?

Wat houdt hoogbegaafdheid in?

Veel mensen denken bij hoogbegaafdheid gelijk aan de hoge intelligentie. Dit is inderdaad een van de kenmerken, maar wie hoogintelligent is hoeft nog niet hoogbegaafd te zijn. Volgens het Delphi-model wordt het volgende genoemd: Naast hoogintelligent is de hoogbegaafde autonoom en hoogsensitief (rijkgeschakeerd gevoelig) waarnemend, creatief, nieuwsgierig/gedreven, snel, intens en complex.

Wat ik je als coach biedt

  • Het is fijn om gecoacht te worden door iemand die in snelle en brede stappen mee kan denken/praten en die weet hoe het is om hoogbegaafd te zijn en wat dit betekent voor je als persoon. 
  • Mijn coaching stem ik af per persoon en coachvraag: ik bied oefeningen en gespreksvormen aan die daarbij passen.
    Ik heb een NOBCO-erkende coachopleiding afgerond en coach niet alleen vanuit ervaringsdeskundigheid.
  • Ik weet waar de valkuilen liggen bij het coachen van hoogbegaafden. O.a. omdat je veel in je hoofd kan zitten, veel praat of denkt, maar het soms juist goed is om dan te gaan voelen en uit het denken in het ‘doen en durven’ te komen.
    Desgewenst kunnen we ook aan wandel/natuurcoaching doen om uit je hoofd en dichter bij je hele ‘ik’ te komen.
  • Ik ben niet oordelend, vind je niet gek, ik creëer een veilige plek voor je waar jij jezelf kan zijn of weer kan leren ontdekken.

Spreekt je dit aan? Kijk dan bij de pagina over mijn werkwijze of maak een afspraak voor een kennismaking!

Petra van Berkum - Coach te Groningen - coaching bij hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid
Herkenning en erkenning van je hoogbegaafdheid

(H)erkenning?

Hoogbegaafdheid wordt over het algemeen gezien bij een IQ vanaf 130, wat betekent dat ongeveer 2% van de bevolking hoogbegaafd is. Logischerwijs vaak mensen die hoger- of wetenschappelijk onderwijs hebben gevolgd, er is echter een groep die zich niet snel terugziet in de kenmerken van hoogbegaafdheid. Bijvoorbeeld vanwege het feit dat ze een atypische weg hebben afgelegd. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

HB’ers denken op een andere manier (breed, vanuit de context, top-down), en daarom hebben ze wel eens moeite met de standaard rechtlijnige instelling van het gemiddelde onderwijsaanbod. Zo kan het dus komen dat ze gaan onderpresteren of als ‘dom’ gezien worden of als ‘te’ intens en onhandelbaar, of zichzelf als dergelijk zijn gaan bestempelen. En dan van vwo naar mavo of zelfs lager verplaatsen of ongemotiveerd blijven hangen in praktische banen waar ze niet hun ei in kwijt kunnen (en dus ook vaak van baan verwisselen). Niet alleen zonde van het talent, maar ook persoonlijk kan dit voor een onrustig gevoel/leven zorgen. Denk aan ‘bored-out’ raken, weinig vrienden hebben of depressief worden vanwege het gevoel anders te zijn, geen echt contact maken en niet zijn waar ze horen of zich thuis voelen. HB’ers zijn dus echt niet allemaal bekend als ‘Einsteins’ en genieën.

Hoogbegaafdheid als volwassene

Sinds de jaren ‘90 begint het begrip hoogbegaafd meer (h)erkent te worden, maar eigenlijk vooral onder kinderen en in lager onderwijs wordt er rekening mee gehouden. Echter is het niet alsof je het kwijtraakt als je volwassen wordt, wat betekent dat je nog steeds jezelf tegenkomt op dat vlak in werk of relaties.
Soms is het niet ‘ontdekt’ als kind zijnde en kom je er achter omdat een van je eigen kinderen hoogbegaafd blijkt. Het is een genetisch doorgegeven kenmerk en de kans is dus dan groot dat een van de ouders het ook is.
Voor diegenen die het pas op latere leeftijd ontdekken, is het naast een groot feest van herkenning en aha-momenten ook soms een shock en kan er rouw zijn om datgene wat gemist is of geweest is. Om door die fases heen te gaan en te ontdekken wat de complexiteit van het hoogbegaafd zijn voor jou betekent, kan coaching veel bieden.

Hoogbegaafdheid bij volwassenen: leren omgaan met de complexiteit van het leven

Beste bezoeker,

Ik heb besloten om vanwege omstandigheden voorlopig een tijd niet te coachen.
Afgelopen jaar heb ik al een paar keer dat aan moeten geven, maar ik kreeg toch
nog mailtjes met de vraag wanneer mensen weer konden starten maar ik voelde
na de zomervakantie dat ik er nog niet aan toe ben. Bij deze wil ik graag aangeven
dat dit onbepaald is en het dus ook geen nut heeft om te mailen. Je kunt hier meer
over lezen op de blog-pagina. Bedankt voor het begrip.

Vriendelijke groet,

Petra