Als je iets wilt wat je nooit hebt gehad, moet je iets doen wat je nog niet eerder deed!

Bovenstaand vind ik een schitterende zin die een keerpunt schetst van verandering en ontwikkeling. We willen zo graag dingen, of dat nou een positief toekomst-punt is vanuit ons zelf (een droom, een doel) of iets wat uit een huidige situatie duidelijk is geworden dat niet langer werkt. Verandering kan alleen ontstaan als er iets anders gaat gebeuren. Het zit hem ook in het woord: ver-ander-ing: iets anders. Wat nog niet is gebeurd. Je kunt er eeuwen op wachten totdat een ander iets gaat doen of een heel systeem verandert, maar als jij nu iets wilt ligt de bal bij jou.

Dat jij iets anders gaat doen. Dat lijkt vaak eng. Wij mensen houden van gewoontes, van patronen die slijten in ons gedrag, dan is het makkelijk, dat is wat je kent en daarbij weet je de resultaten. Daarvan afwijken, wat kost dat eigenlijk? Daarbij kunnen we ons van alles voorstellen. Het is net alsof dan iets in je van alles kan bedenken waardoor het veel te moeilijk is, je het niet aan kan of het mis kan gaan. En wat dan he? Nou, dat is een goede vraag, alleen omdat het zo lijkt betekent het nog niet dat het zo is. Dus onderzoek het eens: “wat dan?”

Het grappige is, vaak blijkt achteraf dat zo’n verandering, al was het alleen maar het uitspreken van een zinnetje of het initiatief nemen tot iets kleins, makkelijker dan gedacht. Want weet je, die patronen, dat zit in je hoofd. Dat hoor ik dan van coachees terug nadat ze ‘iets anders’ hebben gedaan. Eigenlijk zijn we af en toe onze eigen ergste vijand dus, doordat we onszelf tegenhouden door allerlei negatieve ideeën te bedenken, vanuit angst.

Dat een verandering niet uit niks komt, dat is zeker waar. Binnen coaching ga ik samen met de coachee het aan: in een veilige setting dingen oefenen, uitproberen, bekijken, onderzoeken, beleven. Om te zien of het daadwerkelijk zo eng is. Die angst in de ogen aan te kijken en snappen waar het vandaan komt, het te accepteren en dan toch te zeggen: maar ik ga ervoor want ik wil iets anders!

Beste bezoeker,

Ik heb besloten om vanwege omstandigheden voorlopig een tijd niet te coachen.
Afgelopen jaar heb ik al een paar keer dat aan moeten geven, maar ik kreeg toch
nog mailtjes met de vraag wanneer mensen weer konden starten maar ik voelde
na de zomervakantie dat ik er nog niet aan toe ben. Bij deze wil ik graag aangeven
dat dit onbepaald is en het dus ook geen nut heeft om te mailen. Je kunt hier meer
over lezen op de blog-pagina. Bedankt voor het begrip.

Vriendelijke groet,

Petra