Over Petra

Petra van Berkum - Coach te Groningen bij Vuur en Vleugel Coaching - Life Coach - Loopbaancoach - HSP coach

Mijn naam is Petra van Berkum, ik ben coach bij Vuur en Vleugel en woon in Groningen. Sinds ik mij kan herinneren ben ik geboeid door hoe de mens leeft, werkt, leert en kiest. Met name hoe we bewuster met situaties en gevoelens om kunnen gaan en hoe je je diepere kern kan vinden en in kan zetten om je eigen leven ten volle te leven.

Als geen ander weet ik hoe belangrijk het is om je eigen keuzes te maken en wat het verschil is tussen doen wat je denkt dat moet versus wat je eigenlijk wil, voelt of nodig hebt. Het is cruciaal jouw echte ik, en je gaven, ideeën en energie volledig tot hun recht te laten komen zodat het leven in deze wereld echt wat kan gaan betekenen. Of te accepteren dat je bent zoals je bent en voelt wat je voelt, dat dat juist oké is.

Wat ik geloof is dat je de vrijheid hebt om bewust te gaan leven zoals bij jou past.
Dit hoop ik door mijn coaching je te laten ontdekken en ervaren.

 

Ik als coach ben:

 • Rustig en ruimtegevend van aard
 • Niet oordelend, ik neem je zoals je bent
 • Goed in diepere open vragen stellen die je inzicht verlenen 
 • (Hoog)sensitief, intuïtief en opmerkzaam
 • Gericht op bewustwording door aandacht en acceptatie
 • Niet bang ook het moeilijke op te zoeken wanneer nodig
 • Soms wat uitdagend en soms respecterend confronterend
 • Gericht op persoonlijk leiderschap: jij bent aan zet
 • Zorgvuldig en deskundig. Ik heb een gedegen, NOBCO/EMCC geaccrediteerde, post-hbo coachopleiding afgerond, 
  ben lid van de NOBCO en houd mij aan hun ethische code.
  Ook neem ik 3-4 x per jaar deel aan intervisie.
Petra van Berkum - Coach te Groningen bij Vuur en Vleugel - maak ruimte voor jezelf
Coaching: omgaan met voelen, denken en doen. Stop met moeten, start met willen

Mijn Verhaal

De ontdekkingstocht die ik zelf liep begon in een groot gezin waarin ik het rustigste en jongste kind was. Op school verveelde ik mij snel en stelde ik vragen waar geen tijd voor was of niet echt antwoord op werd gegeven. Ik begon mij onbewust aan te passen, uit angst om op te vallen en ‘anders’ te zijn, maar dat gevoel van binnen veranderde niet. Oppervlakkige stof en activiteiten deden mij weinig, ik werd onverschillig en deed maar wat ‘moest’ en ‘verwacht’ werd om er vanaf te zijn, zodat ik weer ongestoord mijn gang kon gaan. Door bijvoorbeeld in mijn hoofd te gaan verstoppen, in een rijk innerlijk leven vol gedachten, gevoel en verbeelding. Ik botste veel op voor mij onbegrijpelijke verplichtingen en gebrekkige systemen, want waar leidde het toe en dacht men daar wel over na? Op een gegeven moment ben ik gestopt met vragen stellen, om er maar stug door heen te leren bijten. Herkenbaar?

Mijn studie aan de universiteit ben ik na een half jaar gestopt, waarna ik in een existentiële depressie kwam en een eetstoornis ontwikkelde. Ik stootte tegen rationele methodes van psychologen en experts waar ik mij even snel weer rationeel uit praatte. Ik ontwikkelde het besef dat ik zelf degene was die het beste voor mij kon zorgen en ben er sterk uit geklommen door te kiezen om ten volle te leven op mijn manier.

Tijdens mijn studie aan de kunstacademie kon ik mijn creativiteit de vrije loop laten gaan, maar het diepere denken wat minder. Na een tijd werken liep ik weer aan tegen mezelf, ik kwam er achter dat ik hoogsensitief was en ben een coach gaan zoeken. Dit hielp veel bij het begrijpen en rekening houden met mijn gevoel en het te zien als kracht.

Na een verhuizing kwam ik in een tijd zonder werk terecht in een lastige zoektocht naar ‘wat nu’. Na oriëntatie heb ik een intro-cursus coaching gevolgd. Ik werd projectcoach, studieloopbaanbegeleider en docent op het hbo, wat mijn passie voor persoonlijke ontwikkeling en begeleiding nog verder aanwakkerde. Om een stevige basis voor het coachen te leggen heb ik de Opleiding tot Coach bij het Windesheim afgerond, waarna ik nog enthousiaster geworden ben om mensen te helpen ook dichter bij zichzelf te komen en meer uit het leven te halen.

Ik wil dichter bij het vuur komen. Het vuur wat wij van binnen hebben: hoe je erdoor dichtbij jezelf kan blijven, hoe je het kan gebruiken om je pad te ontdekken, je vrij te voelen om je vleugels volledig uit te slaan en te gaan daar waar de lucht jou verder brengt.

Petra van Berkum - Coach te Groningen bij Vuur en Vleugel

Opleidingen & Ervaring

Opleiding tot Coach – Windesheim – NOBCO geaccrediteerd
Post-hbo opleiding met diverse professional workshops. O.a.:
   – Voice Dialogue (Judith Budde)
   – Systemische opstellingen
   – Coachhoudingen en Provocatief coachen (Karen Walthuis)
   – Creatieve/beeldende/ruimtelijke werkvormen
   – NLP werkvormen
   – Kernkwadranten, DISC en Biografisch werken
   – Transactionele Analyse & de dramadriehoek
   – Scenische reconstructie

 • Master Talentontwikkeling & Diversiteit gestart in 2020
 • Workshop Progressiegericht coachen (vanuit Hanzehogeschool)
 • Webinar Begaafdheid in Ontwikkeling (A Lot of Complexity)
    o.a. over de over-excitabilities vanuit de Positieve Desintegratie
 • Introductie workshop natuurcoaching (Innersteps)
 • Lezing/workshop proeverij hoogsensitiviteit (Gave Mensen)
 • Introductiecursus coaching, o.a. vanuit NLP (Bureau Land)
Lid van NOBCO en deelnemend aan een intervisie groep 3-4x per jaar
Petra van Berkum - Coach te Groningen bij Vuur en Vleugel - Life Coach - Loopbaancoach - HSP coach - Ruimte voor jou

Weetjes over mij

 • Naast het coachen bij Vuur en Vleugel werk ik bij de Hanzehogeschool als docent, coach en studieloopbaanbegeleider bij de studie Communication & Multimedia Design. Heerlijk om met creatieve mensen en projecten bezig te zijn.
 • Ik kan genieten van lange wandelingen in de natuur, soms  samen met mijn man en/of onze hond.
 • Na mijn afstuderen heb ik gewerkt als illustrator en meerdere boeken en spellen geïllustreerd. Nu maak ik vooral nog dingen voor mijzelf. Je kunt mijn werk zien op Pet-pet.nl. Naast tekenen uit ik mijn creatieve energie door ook wel eens mijn eigen kleding en accessoires te maken. 
 • Je zou mij een beetje een ‘geek’ noemen: Ik houd van goede (animatie-)series/films, games,  en kom ook wel eens op anime/fantasy of Japanse fashion evenementen.
 • Reizen is echt iets waarbij ik mij in mijn element voel. Ik heb een grote liefde voor Japan, maar overal waar mooie natuur,  interessante cultuur en lekker eten is zou je mij kunnen vinden.

Over Vuur en Vleugel

In het leven loop je soms tegen moeilijke dingen aan, toch zijn we als mensen in staat hier mee om te gaan. Dat ondanks (of juist om) een diep dal we er weer hoger uit kunnen klimmen. Veranderen en vernieuwen en versterken. Een mooi symbool wat daarbij past is de feniks (of op zijn Engels: phoenix). Deze vogel wordt volgens de mythe uit zijn eigen as herboren. Naast dat ‘Vuur en Vleugel’ daar naar refereert, zijn het ook afzonderlijk elementen die veel voor me betekenen. Het vuur wat in ons zit: onze unieke passie en wilskracht. De vleugels verwijzen naar persoonlijke ontwikkeling, persoonlijk leiderschap en het vrij door het leven kunnen gaan.
Dat zijn de dingen waar ik mij als coach voor inzet!